Κώστας Επ. Λύρος

Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.

Ο Κώστας Λύρος γεννήθηκε το 1958 στο Αιτωλικό του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου από γονείς αγρότες. Στο αιτωλικό παρακολούθησε τα μαθήματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου ενώ στη συνέχεια εγγράφηκε στο 1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου (Παλαμαική Σχολή) απ’ όπου και αποφοίτησε. Σπούδασε στη Σχολή Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών  στην Αθήνα. Είναι παντρεμένος  με την δικηγόρο, ασκούσα επιχειρηματικές δραστηριότητες στην εταιρεία ΑΜΑΛΘΕΙΑ  Α.Ε., Ευαγγελία Ζούκα με την οποία έχει τρία παιδιά – τελειόφοιτα σήμερα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στην Νομική Αθηνών.

Μετά την Ελληνική, ομιλεί την Ιταλική ως δεύτερη γλώσσα.

 Επαγγελματικά Στοιχεία

Ο Κώστας λύρος εργάσθηκε ως  Πολιτικός Μηχανικός, από το 1985 έως το 2018 ασκώντας  το ελεύθερο επάγγελμα και  διατηρώντας  Τεχνικό Γραφείο μελετών- κατασκευών με δραστηριότητα σε όλο το Νόμο Αιτωλοακαρνανίας. Το 1998 ίδρυσε και διεύθυνε την εταιρεία ΤΕΒΕΚ ΕΠΕ, Εμπορική και Τεχνική Εταιρεία Δομικών Υλικών και κατασκευών με έδρα το Μεσολόγγι. Από το 1990 είναι μέτοχος, Τεχνικός Σύμβουλος και μέλος του ΔΣ στην εταιρεία ΑΜΑΛΘΕΙΑ Α.Ε., μεταποιητική και εξαγωγική βιομηχανία ελαίων. Διετέλεσε  εκλεγμένο  μέλος του Δ.Σ. του  Εμπορικού Επιμελητηρίου  Αιτωλοακαρνανίας στο Βιοτεχνικό Τμήμα για 2   θητείες  από το 2006 μέχρι το 2018. Διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος (ΣΧΟΠ) Αιτωλοακαρνανίας. Ενώ εχει διατελέσει και μέλος του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Μεσολογγίου «ΧΑΝΤΖΗΚΩΣΤΑ» τα έτη 2009-2010. 

 1. Συνδικαλιστική Δραστηριότητα
 • Εξελέγη (πρόσφατα από το 71ο Συνέδριο) μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε. (Πανελλήνια Ένωση Συνδέσμου Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) για τα έτη 2016-2019.
 • Είναι μέλος της Επιστημονικής Ένωσης τεχνολόγων Μηχανικών (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.), διατελέσας Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος Αιτωλοακαρνανίας τα έτη 1987 -1990.
 • Είναι μέλος του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Ι.Π. Μεσολογγίου.
 • Διετέλεσε αντιπρόσωπος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος (Ο.Ε.Σ.ΠΕ.Ν.Ε.) τα έτη 2002-2014.
 • Διετέλεσε αντιπρόσωπος της Ε.Σ.Ε.Ε. (Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας) τα έτη 2002-2014.
 1. Πολιτική και κοινωνική δράση
 • Εξελέγη στη πρώτη θέση Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αιτωλικό για 2 τετραετίες κατά τα έτη 1986-1990 και 1998-2002.
 • Μέλος του ιδρύματος Πολιτικών Μελετών (Ι.ΠΟ.ΜΕ.) για τα έτη 1987-1991 με ενεργό  συμμετοχή στα επιμορφωτικά σεμινάρια, που πραγματοποιούταν εκείνη την περίοδο.
 • Μέλος της Ένωσης Ενεργών Πολιτών Αιτωλοακαρνανίας .
 • Ιδρυτικό και ενεργό μέλος επί σειράς ετών σε πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους της περιοχής του.
 • Το 2019 εξελέγη Δήμαρχος του Δήμου Ι.Π Μεσολογγίου